Nic nie odzwierciedla esencji śródziemnomorskiej kuchni lepiej, niż spaghetti z owocami morza. Złociste nici makaronu, soczyste składniki z głębin morskich i delikatny sos, w którym wszystko razem połączy się w symfonię smaków trafiających prosto w sedno Twoich kulinarnych fantazji. Gotowanie takiego dania może wydawać się skomplikowane przez jego bogactwo składników, ale jestem tutaj, aby Ci pokazać, że nawet początkujący kucharz może przygotować ten wykwintny przysmak w szybki, prosty i efektowny sposób.
Wybór idealnych składników na spaghetti z owocami morza
Pierwszym sekretem udanych spaghetti z owocami morza jest oczywiście wybór najwyższej jakości składników. Zwróć szczególną uwagę na świeżość i jakość owoców morza – będą one główną gwiazdą Twojego dania, więc tutaj nie ma miejsca na kompromisy. Krewetki, małże, kalmary czy ośmiornicę można nabyć w sklepach specjalistycznych, najlepiej jednak jeśli są one z dnia – od razu poczujesz różnicę w smaku.
Podobnie ważne jest, aby użyć dobrego jakościowo makaronu typu spaghetti. Wybieraj produkty z pełnego ziarna lub te z dodatkiem jaj – mają intensywniejszy smak niż zwykły makaron.
Również pozostałe składniki, takie jak oliwa, czosnek, pomidory, świeże zioła czy wino muszą być dobrej jakości. Zastosowanie świeżych, naturalnych składników zdecyduje o smaku i kompozycji Twojego dania.
Przepis na szybkie spaghetti
Zanim przystąpisz do gotowania spaghetti, musisz właściwie przygotować owoce morza. Czy są one świeże, czy mrożone – zawsze musisz je dobrze oczyścić. Najpierw umyj je pod bieżącą wodą, następnie oczyść z wszelkich niewłaściwych części. Krewetki muszą być pozbawione skorup i jelit, małże i ostrygi – czyszczone z piasku.
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 300 g mieszanych owoców morza (np. krewetki, małże, kalmary)
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała czerwona papryczka chili, drobno posiekana (opcjonalnie)
- 400 g pomidorów z puszki lub świeżych, pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Świeża pietruszka, drobno posiekana
- Sok z 1/2 cytryny
Instrukcje:
- Ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie, na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i chili, smaż przez około 1 minutę.
- Dodaj owoce morza i smaż przez około 2-3 minuty, aż staną się różowe i gotowe.
- Dodaj pomidory, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Odcedź spaghetti i dodaj je bezpośrednio na patelnię z sosem. Wymieszaj dokładnie, aby makaron pokrył się sosem.
- Dodaj sok z cytryny i posyp posiekaną pietruszką.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego! To danie jest szybkie, łatwe i pełne smaków morza, idealne na szybki, ale wykwintny posiłek.